Tegeltak & betongtak.

Vad skall jag välja samt vad bör jag tänka på?

Detta är kanske den allra vanligaste frågan som man funderar på när man ska lägga nytt tak. Det enklaste sättet att visa på skillnaden mellan betong och tegelpannor vid takbyte är att räkna upp några av de för- och nackdelar som finns med respektive material när man gör en takrenovering.

Fördelar med betongpannor..

 • Betongpannor är billigare än tegel. Tegel var länge ett material som var exkluderat till husägare med lite större plånbok. Idag är priserna bättre, men det handlar fortfarande om ett förhållandevis dyrt tak. Betong är billigare.
 • Betong är enklare att lägga. Den större storleken på betongpannor gör processen med att lägga taket enklare. Samtidigt så är betongpannor även jämnare och kommer i exakt samma storlek – även det underlättar.
 • Fler färger. Betongpannor kommer med ett lager av akrylfärg. Det går att få betongpannor i stort sett i vilken färg och kulör man vill. Chansen att skapa ett unikt hem är således större än om man väljer tegel som har ett mindre urval gällande detta.
 • Mer hållbara. Betong klarar tuffare tag och står pall för det mesta. Det gör att underhållet blir mindre påtagligt än för tegelpannor.

Nackdelar med betongpannor..

 • Rasrisk. Den glatta ytan kan öka risken för takras. Kommer mycket snö så finns en risk i att dessa massor rasar ner och skadar någon. Å andra sidan kan detta även ses som en fördel då man slipper skotta med samma regelbundenhet.
 • Tyngre. Betong är tyngre än tegel och det första man måste undersöka är huruvida husets konstruktion klarar av den nya tyngden.
 • Mindre personlighet. En smaksak kanske, men faktum är att betong – som en följd av tillverkningen á la löpande band – kan te sig ganska opersonligt. Tegel är mer livfullt och åldras på ett vackrare och mer personligt sätt.

 

Fördelar med tegelpannor..

 • Åldras snyggare. Tegel får med tiden en patina och blir både snyggare och mer personligt. I och med att kulören på tegel är lite ojämn så kan man också uppleva att ett tegeltak känns mer levande än vad ett betongtak gör.
 • Lång livslängd. Om tegelpannorna hålls efter och inget oförutsett inträffar så ligger ett korrekt lagt tegeltak i närmare hundra år.
 • Lättare vikt. Belastningen på huskroppen blir inte lika påtagligt som om man väljer betongpannor.

Nackdelar med tegelpannor..

 • Svagare. Tegelpannor är tunnare och därmed också känsligare för direkt smällar. Blåder det ner en gren eller något annat så skadas pannan den träffar. Väljer man tegel så måste man vara beredd på att hålla koll på pannorna också.
 • Tegel är dyrare än betongpannor.
 • Mindre urval gällande färg och form. Du kan inte skapa samma unika hus genom färgval som du kan via betongpannor. Visst, det finns några kulörer att välja bland – men de är långt ifrån lika många som gällande betong.
 • Tegel är svårare att lägga. Tegel är lite svårare att lägga på ett tak – speciellt om man har enkupiga pannor. Dessutom så kräver ett tegeltak en ganska fast bärläkt och det är ytterligare något som kan komma att försvåra – och öka kostnaden – i samband med läggning.

Oavsett vad du väljer så arbetar Huddinge Tak med några av marknadens mest kända leverantörer när det gäller takläggning och när du anlitar oss är du garanterad kvalitet i alla led.

Välkommen till oss på Huddinge Tak – ditt självklara val när du vill ha ett takbyte av ert tegel- eller betongtak!

Fyll i offertförfrågan så återkommer vi inom 48 timmar.

Välkommen

  Namn *

  Adress *

  E-post *

  Telefon *

  Arbetsbeskrivning *

  Bild/Fil

   

  Kontaktuppgifter

  Huddinge Tak & Bygg AB

  Org.nr. 556810-1314

  Telefon Pierre: 08 – 530 325 25

  E-post:info@huddingetak.se

  Adress:
  Bernströmsvägen 16
  14638 Tullinge